تشخیص زعفران اصل و مرغوب

[تعداد: 23    میانگین: 4.7/5]
سرگل-نگین-پوشال-دسته-کنج
سرگل-نگین-پوشال-دسته-کنج

این مقاله شامل راه های شناخت زعفران اصل از تقلبی، انواع زعفران، و راهنمای خرید زعفران مرغوب می باشد.

زعفران اصل را چگونه تشخیص دهیم ؟ این سوالی است که مشتریان از ما می پرسند!

از قدیم به زعفران طلای سرخ می گفتند و دلیل آن ارزش و قیمت بسیار بالای آن می باشد.

ارزش بالای زعفران باعث شده عده ای سودجو به تقلب و غش در این ادویه ارزشمند روی آورده و زعفران تقلبی را بجای زعفران اصل به مشتریان بفروشند.

یکی از روش های تقلب، جایگزینی گل رنگ به زعفران می باشد. همچنین گاهی برای اضافه شدن وزن، به رشته های زعفران، روغن،شربت نبات و یا آب نمک افشانه می کنند.

از روش های دیگر تقلب، استفاده از کاکل ذرت و بلال رنگ شده بجای زعفران می باشد.

لازم است حتما زعفران را از جایی مطمئن خریداری نمود و نسبت به اصالت و کیفیت آن مطمئن باشید.

مهمترین شاخصه ی کیفی زعفران، عطر، و رنگ آن می باشد. بر همین اساس انواع زعفران شامل موارد زیر می باشد.

زعفران سرگل : قسمت بالای رشته زعفران است که عطر و بوی و رنگ زیادی دارد.بدلیل قیمت بالاتر و نبود قسمت کنج زعفران، تقلب در این جنس زیاد می باشد. بیشترین خاصیت زعفران در این قسمت می باشد.

زعفران نگین : این قسمت هم عطر و رنگ خوبی دارد ولی به اندازه سرگل نمی باشد.

زعفران پوشال : این نوع زعفران از قسمت سرگل تا قسمت سفید رنگ ته زعفران می باشد.

زعفران دسته : این نوع شامل تمام رشته زعفران می باشد.

کنج یا سفید : قسمت زرد و سفید جدا شده از کلاله که سرگل آن جدا شده است را کنج می گویند.

ناگفته نماند که اقلیم و خاکی که زعفران در آن کشت شده در نیز مهم می باشد.

بهترین اقلیم کشت در دنیا، استان خراسان در ایران و بخصوص منطقه قائن می باشد.

از نمونه های دیگر تقلب، رنگ کردن قسمت های انتهایی می باشد.

زعفران به دو روش پودر و رشته کامل فروخته می شود.

تشخیص پودر زعفران تقلبی بدون وسایل آزمایشگاهی کاری پر زحمت و زمان بر است.

حتی الامکان زعفران پودر شده نخرید زیرا سودجویان متقلب، زردچوبه و یا پاپریکا را با آن مخلوط می کنند.

راه های تشخیص کیفیت زعفران

  • رنگ کمتر در امتداد هر رشته زعفران نشان از کیفیت پایین زعفران دارد.

  • بوی زعفران اصل و مرغوب، شیرین و بوی گل می باشد و اگر قدری از آن را مزه کنید کمی به تلخی میزند.

  • زعفران با کیفیت یک طرفش به شکل شیپور و طرف دیگرش نازک و ظاهری شبیه پیچک دارد. 

  • جهت شناخت زعفران سرگل تمام رشته های زعفران باید رنگ یکدست داشته باشند.

  • گاهی رنگ ظاهری و عطر آن خوب بوده ولی تکه های خرده شده در آن دیده می شود که اشکالی ندارد. دلیل آن در موقع پاک کردن دسته و کنج است که باعث خورد شدگی می شود.

  • زعفران با کیفیت چرب نیست.

شکل ظاهری زعفران درجه یک چگونه است :

شکل ظاهری زعفران یکی از روش‌های شناسایی خالص بودن آن است.

ظاهر این محصول شبیه میخک است؛ به گونه‌ای که پایین گیاه میله‌ای و انتهای آن دندانه دار، پهن و قیچی شکل است. همچنین رنگ زعفران باید قرمز تند باشد نه روشن و شکل کلاله‌های آن نیز نباید براق باشد.

تشخیص زعفران اصل از کاکل ذرت و زعفران تقلبی:

برای تشخیص زعفران از کاکل ذرت، به تفاوت ظاهری در رشته های آن دقت نمائید.

رشته های ذرت مستقیم هستند اما رشته های زعفران بشکل منحنی دارند. این انحنا یکی از ویژگی های اصل بودن زعفران می باشد.

شکل ظاهری زعفران اصل

تشخیص زعفران اصل و درجه یک از طریق رنگ آن :

قدری زعفران در آب جوش بیاندازید.

اگر بعد از ۵ دقیقه رنگ رشته ها کمرنگ و متمایل به سفید شد نشان دهنده زعفران تقلبی می باشد.

استفاده از کاغذ کاهی برای تشخیص غش در زعفران

کمی از زعفران مورد نظرتان را بین کاغذ کاهی قرار دهید و فشار دهید.

اگر در جای فشار زعفران، ذرات روغن و چربی مشاهده کردید نشان از این دارد که زعفران تقلبی است اما اگر زعفران پودر شود و اثری از چربی نباشد نشان از سالم و خالص بودن زعفران دارد.

تشخیص زعفران خوب با بنزین

زعفران در بنزین حل نمی شود.

برای تشخیص زعفران اصل باید مقداری از زعفران را در بنزین بیندازید.

اگر بنزین رنگی شد، نشان از این دارد که زعفران شما اصل نیست و از جمله زعفران های ساختگی می باشد.

استفاده از گاز متان جهت تشخیص زعفران اصل

گاز متان یک شناساگر قوی برای زعفران اصل به شما می آید.

مقداری از زعفران را روی گاز متان بگیرید. اگر رنگ آن بنفش یا نارنجی شود، نشان از این دارد که زعفران خالص است.

اما اگر زعفران به رنگ زرد تبدیل شود، نشان از ناخالص و تقلبی بودن زعفران دارد.

همچنین مقاله راهنمای خرید زعفران می تواند به شما در مورد تهیه زعفران اصل کمک نماید.

همچنین جهت آگاهی از قیمت زعفران کیلیوئی، قیمت زعفران گرمی و مثقالی نیز به بخش قیمت زعفران مراجعه نمائید.