کاشت زعفران

کاشت-زعفرانشرایط محیطی کاشت زعفران

زعفران گیاهی است که مناطق گرمسیری با تابستان های خشک و زمستان های ملایم را بیشتر می پسندد.
تابستان دوره ی استراحت این گیاه می باشد و به همین علت نباید زیاد آبیاری شود، همین ویژگی زعفران باعث شده که این گیاه در مناطق شمالی و جنوبی کشور به عمل نیاید.

زمین های آفتاب گیر و بدون سایه که در معرض بادهای سرد نباشد مناسب کشت زعفران است.

خاک مناسب کاشت

اولین گام در کشت هر گیاهی، انتخاب خاک و زمین مناسب می باشد.

خاک بعنوان بستر کشت زعفران می بایست ویژگی های منحصر به فردی داشته باشد.
این خاک باید سبک و در عین حال غنی باشد.
خاکی که ترکیبی از شن و خاک رس باشد مناسب رشد پیاز زعفران می باشد.
خاک باید زهکشی شده بوده و PH آن بین ۷-۸ باشد.
زعفران در زمینهایی که قلوه سنگ داشته و محل رشد علفهای هرز باشد محصول خوبی نمی دهد.

مقدمات کشت و آماده سازی زمین
آماده سازی خاک کشت زعفران بسیار مهم می باشد.
خاک باید در پاییز یا زمستان شخم زده شود و بهار از علفهای هرز پاکسازی گردد.
در مرداد یا شهریور خاک را باید با کود حیوانی بعلاوه حدود یک درصد کود حیوانی، فسفات آمونیوم اضافه نمود تا برای کشت سال آینده آماده شود.

پیاز-زعفرانکاشت پیاز
از مرداد ماه تا مهر ماه می توان به کاشت زعفران اقدام نمود. پس از کاشت پیاز زعفران در زمین به مدت ۷ ـ ۴ و در بعضی مناطق تا ۱۰ سال باقی مانده و محصول می دهد.

برای کاشت می بایست حفره هایی به عمق حدود۲۰ سانتی متر در خاک ایجاد نمود و در هر حفره ۳-۱۵ پیاز قرار گیرد.
در موقع کاشت سر پیاز می بایست به سمت بالا باشد.
بعد از کاشت پیاز زعفران، باید روی سطح خاک با مقداری کود حیوانی کاملا پوسیده پخش شود.
زمین کشت شده به همین صورت تا موقع آبیاری پائیزه رها می‌شود

آبیاری زعفران
بعد از کاشت پیاز، باید ۱۰-۱۵ روز بعد اولین آبیاری را انجام داد.
زعفران گیاهی است مقاوم به کم آبی و اولین آبیاری پاییزه باید حتما ۱۵ روز قبل از بیرون آمدن ساقه گل ها انجام گیرد.

زعفران گیاهی است که دارای نیاز آبی کمی می باشد.

با توجه به اینکه پیاز زعفران در عمق ۲۰ سانتی کاشته می شود آنقدر آب داده شود که حداکثر رطوبت آن تا عمق ۴۰ سانتی متری در زمین نفوذ نماید. به جای آب زیاد می توان تعداد دفعات آبیاری را افزایش داد که بازده بهتری خواهد داشت.

با توجه به اینکه زعفران عمدتا در مناطق خشک که دارای دوره طولانی گرما و تابش آفتاب می باشد کشت می شود، مدیریت آبیاری بسیار ضروری است.

آبیاری (هرچند که به مقدارکم) در نیمه دوم مردادماه به جهت جلوگیری از هدررفتن رطوبت پیاز زعفران بسیار موثر می باشد . در صورتی که در تابستان آب داده شود لازم است آب اول (آب شیار زعفران) از حدود ۱۵ مهرماه تا ۵ آبانماه (با توجه به تغییرات جوی هر منطقه) انجام شود و چنانچه در تابستان آبیاری نشود به ترتیب زیر آبیاری می شود :

آب اول در نیمه آبانماه انجام می شود

آب دوم بعد از برداشت گل زعفران صورت می گیرد ( اواخرآبان یا اوایل آذر)

آب سوم در اواخر دیماه

آب چهارم در نیمه اسفند

و آب پنجم (زردآب) قبل از زردشدن علف زعفران صورت می گیرد.

ضمنا شیوه آبیاری فوق در صورتی است که نزولات آسمانی چندان قابل توجه نباشد و اگر بارانهای مناسب و خوبی ببارد از تعداد دفعات آبیاری باید کاست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *